Εργατικά - Ασφαλιστικάsmall-question-sign

Σας καταγράφουμε επιγραμματικά τα βασικά σημεία του Νόμου 4225/2014, τα οποία αφορούν τις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έμμισθο ή ημερομίσθιο προσωπικό.

Α. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 4225/2014 ισχύουν τα παρακάτω :

Όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν έμμισθο ή ημερομίσθιο προσωπικό πρέπει να τηρούν το «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών».

Κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, εργαζομενων, καθώς και η νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, καταχωρείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη πραγματοποίησης της στο «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών» που τηρείται από τον εργοδότη, χωρίς να απαιτείται θεώρησή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Το «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών», ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει και μπορεί να τηρείται με τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων, που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή του εν γένει εργοδότη και την ένδειξη «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών».

Το «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών», πρέπει να τηρείται στο χώρο εργασίας, να διατηρείται από τον εργοδότη επί μία πενταετία από τη συμπλήρωση του και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται.

Στο «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών» (υπόδειγμα του οποίου θα βρείτε στο link που ακολουθεί), αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες τα παρακάτω :

  1. το ονοματεπώνυμο και η ειδικότητα του μισθωτού,

  2. η ώρα έναρξης και λήξης του ωραρίου εργασία,

  3. η τροποποίηση που επέρχεται στο ωράριο εργασίας,

  4. η ημερομηνία πραγματοποίησης της τροποποίησης ή της υπέρβασης του νομίμου ωραρίου,

  5. η ώρα έναρξης και λήξης της υπέρβασης του νομίμου ωραρίου,

  6. η αιτία για την οποία πραγματοποιείται η υπερωριακή απασχόληση,

  7. η ημερομηνία χορήγησης αναπληρωματικής ανάπαυσης (ΡΕΠΟ), όπου απαιτείται,

  8. η υπογραφή του εργαζομένου.

Αν διαπιστωθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ότι έχει επέλθει τροποποίηση ωραρίου εργασίας εργαζομένου ή ότι εργαζόμενος απασχολείται υπερωριακώς χωρίς η τροποποίηση αυτή ή η υπερωριακή απασχόληση να έχουν καταχωρηθεί κατά τα ανωτέρω στο «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών», επιβάλλονται με πράξη του αρμόδιου οργάνου , σε βάρος του εργοδότη, κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 28 του νόμου 3996/2011, όπως ισχύουν.

Κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και η υπερωριακή απασχόληση εργαζομένου είναι νόμιμες μόνον εφόσον καταφεαφούν στο «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών».

Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στο ΣΕΠΕ ηελκτρονικά, στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, «ΕΡΓΑΝΗ», εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα, το σύνολο των νομίμων, σύμφωνα με τα παραπάνω, υπερωριών, που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, σε βάρος του εργοδότη, κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 3996/2011, όπως ισχύει.

Τέλος η επίδοση των πράξεων βεβαίωσης οφειλής που εκδίδονται ηλεκτρονικά από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μπορεί να πραγματοποιείται μέσω της ειδικής εφαρμογής του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στην οποία έχουν πρόσβαση με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών οι εργοδότες που υποβάλλουν ΑΠΔ.
Ως ημερομηνία παραλαβής θεωρείται η ημερομηνία ηλεκτρονικής πρόσβασης του εργοδότη στην εφαρμογή, η οποία καταγράφεται ηλεκτρονικά και μπορεί να αποτυπωθεί εγγράφως.

Με δυό λόγια: Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να καταθέτουν τον «Πίνακα Προσωπικού – Κατάσταση Ωρών Εργασίας» στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Όμως για κάθε αλλαγή που γίνεται στο ωράριο εργασίας ή στις ημέρες ανάπαυλας (ρεπό), θα πρέπει να καταγράφεται στο «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών» το οποίο θα τηρείται στον χώρο εργασίας. Ανεξαρτήτου αν υπάρχουν ή όχι τέτοιες μεταβολές η επιχείρηση θα πρέπει να έχει το βιβλίο αυτό και να το επιδεικνύει σε κάθε αρμόδιο ελεγκτικό όργανο.

Για το λόγο αυτό προτίνουμε , εφόσον δεν αγοράσετε το Ειδικό Βιβλίο, ή δεν το τηρείτε σε ηλεκτρονική μορφή, εκτυπώστε (από το link που ακολουθεί) σε μερικά αντίγραφα το υπόδειγμα του Βιβλίου που σας αποστέλλουμε, συμπληρώστε πάνω αριστερά τα στοιχεία της επιχείρησης για να έχετε να το επιδείξετε (ασυμπλήρωτο ως προς τα στοιχεία των εργαζομένων) σε περίπτωση που δεχθείτε έλεγχο από αρμόδιο ελεγκτικό όργανο και δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στο ωράριο εργασίας, τα ρεπό ή υπερωρίες των εργαζομένων. Σε περίπτωση που έχουν υπάρξει, παρακαλώ συμπληρώστε το ανάλογα.

Β. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 4225/2014 ισχύουν τα παρακάτω:

Από 1/12/2013 ο εργοδότης για τους μισθωτούς που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υποχρεούται να δηλώνει στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) τις : ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

Με δυό λόγια:  η ΑΠΔ πλέον εμπεριέχει και τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω επικουρικών ταμείων.

Γ. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 4225/2014 ισχύουν τα παρακάτω:

Στην περίπτωση που στην ΑΠΔ δεν περιληφθεί εργαζόμενος ή εργαζόμενη που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναγράφεται η ΑΠΔ, οι οποίοι έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» επιβάλλεται στον εργοδότη από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης, καθώς και κάθε άλλο ελεγκτικό όργανο, πρόστιμο ίσο με το επιβαλλόμενο από την Επιθεώρηση Εργασίας, πρόστιμο για την παράβαση μη αναγραφής εργαζόμενου στον Πίνακα Προσωπικού.

Με δυό λόγια:  το πρόστιμο των 10.500,00 ευρώ ανά εργαζόμενο επιβάλλεται και από το ΙΚΑ σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος δεν καταχωθεί στην ΑΠΔ ΙΚΑ.

Δ. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 4225/2014 ισχύουν τα παρακάτω:

Εντός του επόμενου μήνα από την υποβολή της ΑΠΔ, διενεργείται από το ΙΚΑ μηχανογραφικός έλεγχος σύγκρισης δηλωμένων ασφαλιστικών εισφορών με αυτές που έχουν καταβληθεί (πληρωθεί).
Σε περίπτωση που δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους, εκδίδεται άμεσα η σχετική πράξη επιβολής εισφορών σε βάρος της επιχείρησης.

Με δυό λόγια:  αν οι ασφαλιστικές εισφορές δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα, ΑΜΕΣΑ βεβαιώνονται στην επιχείρηση από τον ασφαλιστικό φορέα.

Ε. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 4225/2014 ισχύουν τα παρακάτω:

Από 1/12/2013 το ποσό της εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των μισθωτών, υπολογίζεται σε ποσοστό 3% για τον ασφαλισμένων και σε ποσοστό 3% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζομένου.

Με δυό λόγια:  αλλάζουν τα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών στο Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑ.

Για να δείτε το Ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών, πατήστε εδώ.

small-question-sign
various-mini-banners2b various-mini-banners3