Αρθρογραφία Τεχνολογιστικής

Από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα ένα είναι το βασικό θέμα που μας απασχολεί όλους. Η Οικονομική Κρίση.

Το θέμα κρίση δυστυχώς αντιμετωπίζεται και μόνο από την σκοπιά του ερωτήματος : «Πότε θα τελειώσει η Κρίση, πότε θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης».

Πολλές επιχειρήσεις, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο τέλος της κρίσης, μένοντας σε κατάσταση αναμονής, χωρίς να κάνουν καμία ενέργεια περιμένοντας την ανατροπή του υπάρχοντος σκηνικού.

Το ζητούμενο για μια επιχείρηση είναι αν μετά την λήξη αυτής της περιόδου θα συνεχίσει να υπάρχει και εφόσον υπάρχει σε ποια κατάσταση θα είναι.

Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα. Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει μια επιχείρηση προκειμένου να ανταπεξέλθει της υπάρχουσας κατάστασης;

Οι ενέργειες, που κατά την άποψή μας, σήμερα πρέπει να κάνει ένας επιχειρηματίας, για την επιχείρησή του είναι οι εξής :

ΠΡΩΤΟΝ – Να καταγράψει το βασικό ζητούμενο για την επιχείρησή του:
Αυτό που όλοι θέλουμε για την Επιχείρησή μας είναι, μετά το τέλος της Οικονομικής κρίσης, να συνεχίσει να υπάρχει και όχι μόνο.
Συνεπώς το κύριο ζητούμενο για την Επιχείρηση είναι, μετά το τέλος της κρίσης :

  1. Η Επιχείρηση να συνεχίσει να υπάρχει , να μην έχει κλείσει.

  2. Να μην έχει οφειλές και οικονομικές υποχρεώσεις από το παρελθόν. Γιατί αν δεν συμβεί αυτό η κρίση θα παρατείνετε για την συγκεκριμένη επιχείρηση.

  3. Να μην έχει αλλοιώσει ή μειώσει την ποιότητα του προϊόντος, εμπορεύματος ή της υπηρεσίας που δραστηριοποιείται. Γιατί αν δεν συμβεί αυτό, απλά η επιχείρηση θα κλείσει σε περίοδο μη κρίσης ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μειώσει κατά πολύ την πίτα της αγοράς που απευθύνεται.

Συνοψίζοντας σε μια φράση θα πούμε ότι το κύριο ζητούμενο είναι το τέλος της κρίσης να βρει την Επιχείρηση ζωντανή, χωρίς να έχει οφειλές και μειωμένη την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος της.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ – Να συμπιέσει τα κόστη λειτουργίας της:
Η μείωση των κοστολογίων μια επιχείρησης, είναι ένα απαραίτητο, αλλά και επικίνδυνο βήμα ταυτόχρονα.

Είναι απαραίτητο, διότι όλες οι επιχειρήσεις στο παρελθόν είχαν προσαρμόσει τα κόστη λειτουργίας τους, σε σχέση με το ύψος των εισοδημάτων – τζίρου που είχαν. Σήμερα η πλειοψηφία των επιχειρήσεων βλέπει τα έσοδά της συνεχώς να μειώνονται. Συνεπώς είναι απαραίτητο βήμα να μειώσουν και τα κόστη λειτουργίας τους.

Είναι όμως ταυτόχρονα και επικίνδυνο διότι, αν δεν γίνει σωστή μελέτη και χειρισμός της μείωσης του κόστους λειτουργίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μειωθεί και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Για παράδειγμα η διαπραγμάτευση και μείωση του ενοικίου των εγκαταστάσεων μιας επιχείρησής, δεν θα επηρεάσει την ποιότητα της παραγωγής της, ενώ η αναζήτηση ποιο φθηνής πρώτης ύλης που χρησιμοποιεί για την παραγωγή του παραγόμενου προϊόντος – εμπορεύματος θα επηρεάσει αρνητικά την αξία των πωλούμενων αγαθών της.

ΤΡΙΤΟΝ-Το πιο σημαντικό: Να αυξήσει τα έσοδά της:
Το πιο σημαντικό βήμα, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι η επιχείρηση να αυξήσει τον τζίρο της – τα έσοδά της.

Σήμερα η διατήρηση της σταθερότητας των εσόδων και η αποφυγή της μείωσής τους, αποτελεί την κύρια επιδίωξη των επιχειρήσεων. Αυτό είναι λάθος.

Είναι μαθηματικά αδύνατο σε αυτές της οικονομικές συγκυρίες να υπάρξει σταθερότητα στο πελατολόγιο και στα έσοδα μιας επιχείρησης. Για τον απλούστατο λόγο, ότι η αγοραστική αξία του καταναλωτή συνεχώς μειώνεται, όπως επίσης μειώνεται και ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων.
Συνεπώς η μη επιδίωξη αναζήτησης νέων πελατών, καθώς και τρόπων αύξησης των εσόδων, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα επιφέρει πτώση των εσόδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εδώ ισχύει με ακρίβεια η Κινέζικη παροιμία που λέει «ότι δεν ανεβαίνει κατεβαίνει». Άρα λοιπόν για να μην επέλθει η πτώση των εσόδων σε μια επιχείρηση πρέπει πέρα των άλλων να επιδιώξει την άνοδο.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει την «σταθερότητα» και διεκδικεί την άνοδο.

Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Σήμερα όλοι μας αναλωνόμαστε στην μάχη της επιβίωσης. Είναι δύσκολη η διάθεση κονδυλίων για νέα δημιουργία και ανάπτυξη. Για παράδειγμα πολύ δύσκολα σήμερα «περισσεύουν» χρήματα για Διαφήμιση, όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Και κάτι ακόμα. Tώρα, που οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες από ποτέ, η διαφήμιση και γενικά η προβολή μιας επιχείρησης, λόγω του ότι ελάχιστοι ακολουθούν τον δρόμο αυτό έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Η ανάπτυξη αποτελεί τον κύριο μοχλό αντιμετώπισης της σημερινής πραγματικότητας.

Το ποιον δρόμο θα ακολουθήσει η κάθε επιχείρηση για να πετύχει την δική της ανάπτυξή, είναι στην κρίση της. Το βέβαιο είναι, ότι πρέπει να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εννοείται πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να έχει κατοχυρωθεί Λογιστικά – Φοροτεχνικά. Οι έλεγχοι από ελεγκτικές αρχές τόσο του Υπουργείο Οικονομικών, όσο και του Υπουργείο Εργασίας είναι συνεχής. Η ψήφιση και εφαρμογή νέων νόμων και διατάξεων, αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Η λειτουργία ενός οργανωμένου Λογιστηρίου το οποίο είναι εργαλείο δουλειάς και άντλησης δεδομένων για την επιχείρηση, με ταυτόχρονη προφύλαξή της από φόρους και κόστη που δεν της αναλογούν ή που με νόμιμο τρόπο μπορεί να αποφύγει, αποτελεί την απαίτηση του κάθε επιχειρηματία.

Τέλος, θα κλείσω με ένα συμπέρασμα.

Έναντι της Οικονομικής Κρίσης ΜΗΝ πανικοβάλλεστε, αλλά και μην μένετε απαθής. Κάντε κάτι με σχέδιο και προγραμματισμό. Η Ενέργεια οδηγεί πιο κοντά στην λύση. Η απάθεια οδηγεί στο τέλμα, το οποίο είναι ένα βήμα πριν το τέλος.

Γίνετε αιτία και όχι αποτέλεσμα.

Καλή σας επιτυχία

 

various-mini-banners2b various-mini-banners2