Αρθρογραφία Τεχνολογιστικήςλογιστικο γραφειο | λογιστικα

Συνοπτικά – Ο λόγος μας

Με τον νόμο  4670/2020 ορίστηκε νέο πλαίσιο εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες για την Κύρια και Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή, σύμφωνα με τον οποίο από 1/1/2020 δημιουργήθηκαν ασφαλιστικές κατηγορίες.

Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, ο ασφαλισμένος με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.  μπορεί να επιλέξει την ασφαλιστική κατηγορία για το έτος 2021.

Κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

– Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής.

– Υπάρχει πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης

– Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης

– Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Η κατάταξή σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.  Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί στην έκδοση  εισφορών Ιανουαρίου 2021.  Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Η προθεσμία για υποβολή της αίτησής υπαγωγής σε ασφαλιστική κατηγορία είναι έως και την 31 Ιανουαρίου 2021.

Για να διαβάσετε περισσότερα, καθώς και να μπείτε στην εφαρμογή, επιλέξτε ανάλογα την ιδιότητας σας, στις κατηγορίες που ακολουθούν:

Μια πιο αναλυτική – Προσέγγιση μας

Τα ως άνω προκύπτουν από τον Νόμο 4670/2020, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 43/28-02-2020 με θέμα ”Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και άλλες διατάξεις”.

Για να δείτε το ΦΕΚ Α’ 43 πατήστε εδώ.

Λογιστικά Φοροτεχνικά Επιχειρήσεων