Επιδοτούμενα Προγράμματαλογιστικο γραφειο | ιδρυση αε

Συνοπτικά – Ο λόγος μας

Αναρτήθηκε το νέο πρόγραμμα, το οποίο για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναφέρει τα παρακάτω:

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 49 άτομα προσωπικό, οι οποίες υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής στον ΕΦΚΑ της εργοδοτικής εισφοράς ΛΑΕΚ (0,06%) και δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ 0,06 για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι επιχειρήσεις που καταρτίζουν το προσωπικό τους θα πρέπει να είναι:

  • Μέλη των δικαιούχων ΦΕΕ (εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών) είτε
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο ή τομέα παραγωγής αλλά δεν ανήκουν σε ΦΕΕ (Μη Μέλη).

Για τον λόγο αυτό οι ΦΕΕ διατηρούν σε Φυσικό Αρχείο Υπεύθυνες Δηλώσεις (μέσω gov.gr) ότι «οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είτε είναι μέλη τους είτε δεν είναι μέλη τους, (με σχετική αναφορά σε κάθε επιχείρηση) αλλά δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο ή τομέα παραγωγής».

Κάθε επιχείρηση δικαιούται να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης με περισσότερους του ενός δικαιούχους φορείς με την προϋπόθεση να ανήκουν στον ίδιο κλάδο παραγωγής.

Το πληροφοριακό σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (ΠΣ ΛΑΕΚ) αντλεί δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡ-ΓΑΝΗ και το αντίστοιχο του ΕΦΚΑ προκειμένου να ελέγχεται αυτόματα η επιλεξιμότητα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι αυτοί (μέσω ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ) διενεργούνται σε πραγματικό χρόνο κατά την υποβολή των προτάσεων των προγραμμάτων κατάρτισης των δικαιούχων φορέων, κατά την αξιολόγηση και κατά την επιτρεπτή, από την παρούσα εγκύκλιο, αντικατάσταση.

Ειδικότερα τη στιγμή (real time) που δηλώνεται σε τμήμα Α, ο ΑΦΜ Εργαζομένου με τον αντίστοιχο ΑΦΜ Επιχείρησης στην οποία εργάζεται, το σύστημα ελέγχει κατά πόσο εκείνη τη στιγμή είναι εργαζόμενος της επιχείρησης. Στην περίπτωση που δεν είναι εργαζόμενος δεν γίνεται αποδεκτός. Εάν είναι εργαζόμενος, τότε με βάση τον ΑΦΜ της επιχείρησης -εκείνη τη χρονική στιγμή- ελέγχεται το σύνολο των εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης της επιχείρησης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ. Εάν το σύνολο των εργαζομένων είναι 50 και άνω – δεν θα γίνεται αποδεκτός ο καταρτιζόμενος, ενώ αν είναι έως 49 θα γίνεται αποδεκτός ο καταρτιζόμενος.

ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟΙ

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:

Α. Οι Εργαζόμενοι των Επιχειρήσεων της προηγούμενης παραγράφου που απασχολούν από 1-49 άτομα προσωπικό.

Οι έλεγχοι της κατηγορίας αυτής που αφορούν στους καταρτιζόμενους, γίνονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο μέσω ΕΡΓΑΝΗ, όπως περιγράφονται παραπάνω.

Β. Οι Εργαζόμενοι που το αντικείμενο απασχόλησης τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερή εργασία. Οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής υποχρεωτικά θα πρέπει:

α) όταν δηλώνονται σε πρόγραμμα να μην εμφανίζονται απασχολούμενοι σε επιχείρηση (γιατί σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να δηλώνονται σε τμήμα τύπου Α)

β) να διαθέτουν τουλάχιστον 50 ημερομίσθια. Η περίοδος ελέγχου της απασχόλησης αφορά το έτος 2021. Η Δ.ΥΠ.Α. και το πληροφοριακό σύστημα θα αντλεί δεδομένα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και το αντίστοιχο του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους τόσο για τις Επιχειρήσεις όσο και για τους Εργαζόμενους.

Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργούνται σε πραγματικό χρόνο κατά την υποβολή των προτάσεων των προγραμμάτων των δικαιούχων φορέων κατά την αξιολόγηση, και κατά την επιτρεπτή από την εγκύκλιο αντικατάσταση.

Ειδικότερα όταν δηλώνεται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ καταρτιζομένου, προκειμένου να συμμετέχει σε τμήμα τύπου Β, θα γίνεται έλεγχος αυτόματα από το Π.Σ. ΛΑΕΚ εάν αναγνωρίζεται ως εργαζόμενος σε επιχείρηση. Εάν ναι-θα αποκλείεται. Αν όχι- θα γίνεται διασταύρωση μέσω ΕΦΚΑ του συνόλου των ημερομισθίων που πρέπει να διαθέτει (τουλάχιστον 50 το προηγούμενο έτος της εγκυκλίου).

Οι καταρτιζόμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δηλώνουν υπεύθυνα ότι συναινούν στη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για τις ανάγκες του προγράμματος και θα διατηρηθούν έως και τον προβλεπόμενο χρόνο επιτρεπτού ελέγχου, δηλαδή έως και την 31/12/2027.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι ωφελούμενοι συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης όπου το αντικείμενό τους είναι συναφές με την ειδικότητα/κλάδο τους ή σε οριζόντιες δεξιότητες.

Αντίστοιχα, οι Δικαιούχοι Φορείς, υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης σε θεματικές ενότητες με περιεχόμενο συναφές με τον κλάδο δραστηριότητας που υπάγονται, ή υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης σε οριζόντιες θεματικές ενότητες οι οποίες συνάδουν με τους στόχους των ίδιων των επιχειρήσεων.

Για όλους τους Καταρτιζόμενους από επιχειρήσεις ο Φορέας Εκπροσώπησης Εργοδοτών διατηρεί στο Φυσικό αρχείο Υπεύθυνη δήλωση για το σύνολο των επιχειρήσεων (επωνυμία και ΑΦΜ) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την ένδειξη: Μέλος ή Μη Μέλος.

Μια πιο αναλυτική – προσέγγισή μας

Δείτε την Απόφαση 2262/52/19.4.2022 του ΟΑΕΔ, με θέμα «Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις ΛΑΕΚ 1-49 έτους 2022».

Για να δείτε την Απόφαση 2262/52/19.4.2022, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 2280/10-5-2022, πατήστε εδώ.

Λογιστικά Φοροτεχνικά Επιχειρήσεων