Αρθρογραφία Τεχνολογιστικήςbanner-epixiriseon-sm

Με την ΠΟΛ 1241/28-12-2018, δίνεται η δυνατότητα στους έγγαμους, να υποβάλουν χωριστή δήλωση από τον/την σύζυγό τους, εφόσον τουλάχιστον ένας εκ των συζύγων το επιλέξει με ανέκκλητη δήλωσή του για κάθε φορολογικό έτος, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης.

Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και για τον άλλο σύζυγο.
Κατόπιν τούτου τίθεται το ερώτημα : Πότε συμφέρει κάποιον να κάνει ξεχωριστή δήλωση από τον/την σύζυγό του;

Κατά την άποψή μας, όταν ένας εκ των δύο συζύγων έχει (σημαντικές) οφειλές στην Δ.Ο.Υ. και στερείτε φορολογικής ενημερότητας, είναι ένας λόγος που πιθανά θα πρέπει να τον οδηγήσει στην επιλογή υποβολής ξεχωριστής Φορολογικής δήλωσης.

Μία άλλη αιτία πιθανά να είναι προσωπικοί, πραγματικοί λόγοι του φορολογούμενου, όπως για παράδειγμα το ζευγάρι να είναι σε αναμονή διαζυγίου κλπ.
Φυσικά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μελετηθεί, αν με την υποβολή χωριστής δήλωσης, τα εισοδήματα του φορολογούμενου καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσής του.

Εν κατακλείδι, το αν συμφέρει ή όχι η υποβολή χωριστής δήλωσης, είναι μια δύσκολη εξίσωση που θέλει σοβαρή μελέτη.
Ο φορολογούμενος θα πρέπει να το αποφασίσει κατόπιν ελέγχου των πραγματικών δεδομένων του, αφού πριν καταγράψει την άποψη του φοροτεχνικού του.
Η εταιρία μας, δύναται – εφόσον μας κοινοποιηθούν όλα τα δεδομένα – να μελετήσει την κάθε περίπτωση χωριστά και να καταθέσει την άποψή της ανά περίπτωση.

Αν επιθυμείτε, να λάβετε την υπηρεσία αυτή επικοινωνήστε μαζί μας, για να δούμε ανά περίπτωση τα δικαιολογητικά που πρέπει να μας κοινοποιηθούν προκειμένου να σας καταθέσουμε την πρότασή μας.

Πριν την κατάθεση της πρότασης, θα σας ενημερώσουμε για την αναλογούσα αμοιβή μας και εφόσον αυτή γίνει αποδεκτή, θα ολοκληρώσουμε την εργασία που θα μας ανατεθεί.

 

 banner epixiriseon sm

banner idioton sm