Αρθρογραφία Τεχνολογιστικήςsmall-question-sign

Μέχρι πέρυσι τον φόρο, που αφορούσε τα ακίνητα, τον ξέραμε ως ΕΕΤΗΔΕ και χρεωνόταν στον λογαριασμό της ΔΕΗ του κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.
Από φέτος μετονομάστηκε σε ΕΝΦΙΑ. Έπαψε να συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΔΕΗ και πλέον ενημερωνόμαστε γι’ αυτόν με την εκτύπωση του αντίστοιχου εκκαθαριστικού από το taxis.

Ποιους ωφέλησε και ποιους έβλαψε ο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ;

Ωφελημένοι βγήκαν μόνο αυτοί που έχουν ακίνητα κτίσματα ηλεκτροδοτούμενα, στα οποία επήλθε μείωση του φόρου κατά 10 – 30%.
Ζημιωμένοι όμως βγήκαν όλοι οι υπόλοιποι. Αρχικά γιατί στον ΕΝΦΙΑ εντάχθηκαν και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και εν συνεχεία γιατί επίσης εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα ακίνητα, δηλαδή οικόπεδα, αγροτεμάχια, δασικές εκτάσεις κλπ.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι ο ΕΕΤΗΔΕ βάρυνε μόνο τους ιδιοκτήτες που είχαν την χρήση του ακινήτου, δηλαδή είχαν την επικαρπία του ακινήτου.

Αντίθετα, ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει το σύνολο των ιδιοκτητών. Συνεπώς αυτός που διαθέτει την ψιλή κυριότητα θα πληρώσει αναλογικά τον ΕΝΦΙΑ που του αναλογεί. Μόνο που η αναλογία γίνεται «δυσβάσταχτη» όταν ο επικαρπωτής ανήκει στην Τρίτη ηλικία.

Συγκεκριμένα το ποσοστό του φόρου που βαραίνει τον επικαρπωτή υπολογίζεται ως εξής:
Στα 8/10, αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.
Στα 7/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.
Στα 6/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας του.
Στα 5/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας του.
Στα 4/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 50ό έτος της ηλικίας του.
Στα 3/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του.
Στα 2/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας του.
Στο 1/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας του.

 

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις – κριτήρια που θέτει ο νόμος, υπάρχουν εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Απαλλαγές  ή εκπτώσεις, χορηγούνται στις παρακάτω περιπτώσεις.

Παρέχεται έκπτωση 50% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο ή μη) του προηγούμενου φορολογικού έτους, ανεξαρτήτου αν είναι πραγματικό ή τεκμαρτό, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία η οικογένεια έχει δικαιώματα δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
γ) Η αντικειμενική αξία, των ακινήτων του φορολογούμενου δεν είναι άνω των 85.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμος, 150.000 εφόσον είναι έγγαμος και 200.000 εφόσον είναι έγγαμος με έως δυο παιδιά.

 

Ενώ πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (100%), παρέχεται στις περιπτώσεις που πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογενείας, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.,
γ) Τα εξαρτώμενα τέκνα του φορολογούμενου είναι τρία και άνω, ή ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογενείας έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, γίνεται σε έξι δόσεις και ειδικά για φέτος η πρώτη δόση ήταν έως 30/9/2014 και οι εναπομείναντες έως την τελευταία ημέρα του κάθε μήνα που ακολουθεί.

Τα αρχικά εκκαθαριστικά που ο κάθε φορολογούμενος έλαβε, είχαν εκδοθεί χωρίς να υπολογιστούν σε αυτά οι εκπτώσεις – απαλλαγές που ως άνω αναφέραμε.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εντός του Οκτωβρίου και έως τέλος Νοεμβρίου θα αναρτήσει εκ νέου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στα οποία θα έχουν υπολογιστεί οι εκπτώσεις ή οι απαλλαγές σε όσους τις δικαιούνται.
Συνεπώς, αυτό που έχουμε να προτείνουμε είναι την πληρωμή ανά μήνα της δόσης που σας αναλογεί ελέγχοντας ταυτόχρονα την πιθανή έκδοση νέου εκκαθαριστικού.

Σε περίπτωση που το νέο εκκαθαριστικό έχει εκπτώσεις – απαλλαγές αυτές θα μεταφερθούν στις εναπομείναντες δόσεις.
Επειδή ως γνωστόν ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος που επιβάλλεται σε δικαιώματα ακινήτων και συσχετίζεται με το Ε9 του κάθε φορολογούμενου, να αναφέρουμε ότι το taxis παρέχει εκ νέου την δυνατότητα, τροποποίησης της περιουσιακής κατάστασης με διόρθωση του Ε9 από τον κάθε φορολογούμενο. Η δυνατότητα τροποποίησης δεδομένων του Ε9 για παρελθόντα έτη, παρέχεται έως και την 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Κλείνοντας να αναφέρουμε, κάτι που είναι γνωστό σε όλους μας, ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν αποστέλλει πλέον τα εκκαθαριστικά μέσω ταχυδρομείου.
Συνεπώς ο φορολογούμενος για να λάβει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μπει στο taxis και να το εκτυπώσει μόνος του.

Για να δείτε τον τρόπο εκτύπωσης του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ, πατήστε εδώ.

small-question-sign

 

various-mini-banners2b various-mini-banners2