Μια Επιχείρηση βρίσκεται σε καθεστώς Αδράνειας όταν δεν πραγματοποιεί καμία διαδικασία η οποία να αφορά την παραγωγική της λειτουργία. Δηλαδή, αγορές , πωλήσεις, κλπ.
Οι Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια ως συνήθως έχουν μόνο λειτουργικές πάγιες Δαπάνες (Ενοίκιο, ΔΕΚΟ, Αμοιβή Λογιστή, Δικηγόρου, κλπ.)
Μια Επιχείρηση, όταν βρίσκεται σε Αδράνεια έχει την δυνατότητα να το κοινοποιήσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. κάνοντας την σχετική μεταβολή.
Οι Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια, δεν καταβάλουν Τέλος Επιτηδεύματος.
Μέχρι και σήμερα, από καμία διάταξη, δεν προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό όριο για το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει η Αδράνεια μιας επιχείρησης
Μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια εφόσον έχει τεθεί με δήλωση μεταβολών και εξυπηρετεί τις όποιες δηλωτικές της υποχρεώσεις. Η αδράνεια αίρεται μόνο με νέα δήλωση μεταβολής (επανενεργοποίηση) ή με διακοπή εργασιών.
Στο παρελθόν, είχε δημιουργηθεί λανθασμένα η άποψη ότι μια Επιχείρηση μπορεί να είναι σε Αδράνεια έως και ένα έτος.
Αυτή ήταν μια ερμηνεία που είχε προκύψει διότι η ΠΟΛ.1032/1999 ανέφερε ότι όταν μια Επιχείρηση συμπληρώσει χρονικό διάστημα ενός ημερολογιακού έτους, που βάση μεταβολής είναι σε Αδράνεια, τότε πρέπει να ακυρωθούν τα μη χρησιμοποιημένα θεωρημένα στοιχεία του ΚΒΣ.
Συνεπώς, σήμερα δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός που μια Επιχείρηση, μπορεί να είναι σε καθεστώς Αδράνειας.
Το παρόν άρθρο αποτελεί προσωπική αρθρογραφία του Γιώργου Αλεξίου, Διαχειριστή της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ – Γ. ΑΛΕΞΙΟΥ Μ. ΕΠΕ, το οποίο δεν δύναται να υποκαταστήσει εξειδικευμένες Λογιστικές, Φορολογικές, Εργατικές, Συμβουλευτικές, κλπ. υπηρεσίες.
